LUOMUPUUTARHUROINTIA, VIHREÄÄ ELÄMÄÄ JA HYVINVOINTIA.

MONIMUOTOISUUS JA EKOLOGISUUS KESKIÖSSÄ

Turnipsi & Tuhatkaunon ajattelussa jokaisella kasvilla, pihan alueella myös ryteiköllä tai risukasalla on oma tärkeä tehtävänsä kokonaisuudessa. Joku kasvi houkuttelee pölyttäjiä, toinen tuholaisia syöviä petohyönteisiä, kolmas sitoo typpeä ilmasta. Tiheä istutuskokonaisuus tarjoaa linnuille pesä- ja piileskelypaikkoja. Linnut puolestaan syövät suuret määrät itikoita ja tarjoavat pihalle fosforipitoista lannoitetta. Risukasa tai lahoaita majoittaa monenmoiset pikkuhyönteiset, joilla on taas oma tehtävänsä. Kun pihalla on monimuotoinen ekosysteemi, se on tasapainoinen ja kestävä, eikä yksittäinen tuholainen tai tauti hetkauta kokonaisuutta. Ja elämää kuhisevaa pihaa on mukava seurata ja tutkailla.

Erityisen tärkeää monimuotoisuus on maan alla, jossa pieneliöstön määrä on jopa suurempi kuin lajikirjo maan päällä. Tämä porukka nimittäin pitää maan kasvukuntoisena, pilkkoo orgaanisen aineen ensin humukseksi ja siitä eteenpäin kasveille sopiviksi lannoitteiksi. Silloin kasvit kukoistavat ja tuottavat satoa. Tai ainakin, jos kuivalla kaudella muistaa lorauttaa niille vettä... Globaalilla tasolla kyse on jopa ruokaturvasta. Hoida siis maata, niin se hoitaa sinua!

 

Turnipsi & Tuhatkauno pyrkii edistämään olemassa olevien resurssien käyttöä ja kierrätystä. Luonto tuottaa itse kaiken, mitä se tarvitsee pysyäkseen kasvukuntoisena. Ja niin tuottaa puutarhakin, kunhan vain me ihmiset osaamme sen nähdä ja hyödyntää. Kasvivalinnoilla, katteilla ja kompostoimalla se käy. Ja näin pääsemme sisäiseen kiertoon niinkuin luontokin. Hip hurraa! Entä sitten ylimääräinen tavara, jota emme enää käytä? Niiden joukosta voi löytyä aarteita pihalle tai parvekkelle, eikä uutta tarvitse hankkia. Oven pielen istutukset teekannussa, kattilassa tai aikansa palvelleissa kengissä, puolikuntoinen tuoli köynnöstukena... vain mielikuvitus on rajana. Säästyy sekä pennejä että luonnonvaroja!

Turnipsi & Tuhatkauno haluaa tuoda ihmisen lähemmäs luontoa ja lisätä niin ihmisen kuin luonnonkin hyvinvointia. Kehitys ja sivistys ovat hienoja asioita, mutta kiivastahtinen ja aikataulutettu yhteiskunta eivät aina jätä tilaa hyvinvoinnille. Luontokappaleina ihmisille tekee hyvää välillä hengittää luonnon rytmissä, kenties työntää sormet multaan tai ihailla ympäröivää luontoa kaikilla aisteilla, jota edustaa myös oma pieni pala vihreää. Luonnon kiireettömästä rytmistä voi oppia paljon- kiireinen puutarhuri kun saa usein pikemminkin hallaa aikaiseksi. Ja kuka tietää, ehkä luonnon rytmiä voi uskaltautua kokeilemaan omassa elämässä puutarhaa tai metsää kauempana?

 

Turnipsi & Tuhatkaunon arvopohjana ovat monimuotoisuus, kestävä kehitys, kierrätys, kaiken elollisen kunnioittaminen ja yhteisöllisyys. Inspiraatiota, ideoita ja toimintamalleja Turnipsi & Tuhatkauno ammentaa mm. permakultuurista, biodynaamisesta viljelystä ja joogafilosofiasta.

facebook image
instagram link

 040 152 9002

posti@turnipsi.fi

y 2816802-4

© 2018 Turnipsi & Tuhatkauno. Kaikki oikeudet pidätetään.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now