Taimikasvatuskokeiluja

13/07/2018

kirjoittaja

  

Tiedonjanoinen kun olen, päätin tehdä keväällä pienen taimikasvatuskokeilun, minkälainen vaikutus eri tuotteilla kasvatuksessa on. Testissä oli mukana sen sortin tuotteita, joita käytän muutenkin: hyötymikrobeja ja luonnonmukaista lannoitetta. Sain Viidakkotohtorilta kokeilua varten Em-active ja Terrafert Soil hyötymikrobeja sekä Nekolta nestemäistä luonnonlannoitetta.

Koska puutarhurin kesä on varsin kiireistä aikaa, tämä blogikirjoitus sai odottaa tovin ennen kuin nyt raivasin hetken sitä varten.

 

Tarkoitus oli tehdä testi kolmella eri kasvilla: tomaatilla, kurpitsalla ja salkopavulla, ja jokaisesta kasvista neljä variaatiota: yksi joka ei saa lannoitetta eikä mikrobeja, yksi joka saa pelkästään lannoitetta, yksi joka  saa pelkästään hyötymikrobeja ja yksi joka saa molempia. Vähäisten taimikasvatustilojen takia en voinut tehdä varakylvöjä, koska joka nurkka oli entuudestaan jo täynnä taimia. Kurpitsasta ja pavuista ei itänyt kaikki siemenet, joten kokeilu jäi pelkästään tomaatin varaan. Lajikkeena oli 'Yellow Submarine'. Tomaatit ruukutettiin 5.5. 12cm ruukkuihin luomutaimimultaan, josta kokeilu lähti liikkeelle. Toki tomaatit oli kylvetty jo maaliskuun puolivälin paikkeilla, mutta ennen tuota toukokuun ruukutuspäivää kasvit eivät olleet saanut lannoitetta eikä hyötymikrobeja, pelkällä kasvualustan ravinteilla oli siis menty. Valitut kasvit saivat kerran viikossa kasteluveden mukana mikrobeja ja/ tai lannoitetta : Em-a 2,5 ml + Terrafert soil n.1 ml/ 1 litra vettä, Neko luonnonlannoiteliuos 10 ml/ 1 litra vettä. Ruukutuksen yhteydessä mikrobien annostus oli reilumpi: Em-a 10 ml ja Terrafert Soil 5 ml/ 1 litra vettä. Ne asustivat itään päin olevalla ikkunalaudalla ja ne saivat lisävaloa 400W suurpainenatriumlampusta viisi tuntia päivässä. (Puutarhurin perhe joutuu kestämään välillä kaikkea omituista: tällä kertaa julmetun rumaa kasvihuonelamppua keittiössä, joskus toiste kanankakan katkua olohuoneessa, kun taimia ruukutetaan...)

 

 Tässä ystäväiset ikkunalaudalla 14.5. Pilleihin kirjatut koodit: 0 ei lannoitetta eikä mikrobeja, M mikrobit, L lannoite, M+L mikrobit ja lannoite.

 

Alkuun kasvu näytti aivan satunnaiselta. Ensimmäisenä kasvuspurtin otti taimi, joka sai mikrobeja, sen jälkeen kasvi, joka sai pelkkää vettä. Kasvutuskokeilun edetessä kokoerot tasoittuivat, mutta lannoitetta saavilla kasveilla oli selkeästi parempi lehtien väri, siis enemmän lehtivihreää. Mitä pitemälle mentiin, sen kloroottisemmilta eli keltaisemmilta näyttivät ne kasvit, jotka eivät saaneet lannoitetta. Tämä oli odotettavissa, koska tomaatti on ravinnesyöppö, joka kaipaa lisäravinteita taimikasvatusaikana. Ja näillä tomaattiraasuilla oli varsin pitkä aika olla pikkuruukuissaan, sillä ne odottivat kasvihuoneen valmistumista siihen pisteeseen, että pääsisivät laajentamaan juuristoaan maahan asti. Tämän onnenpäivän koittaessa 14.6. mikrobeja saaneista taimista paljastui etu, jota ei ollut toisilla: juuristo oli runsaampi ja voimakkaampi, kuten kuva kertoo. Lannoiteversio on vasemmalla, mikrobiversio oikealla.

 Kokeiluerä oli todella pieni, mutta kyllä tuo ylläoleva juurinäkymä antaa itselle selkeitä perusteluita hyötymikrobien käytön eduista. Ja lannoite on tietenkin aina paikoillaan ravinnesyöpöillä- oli se sitten valmista tavaraa purkista tai itse tehtyä käytettä. 

Ja sitten vaan runsasta satoa odottelemaan!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

viimeksi kirjoitettua
Please reload

arkisto
Please reload

tunnisteet
seuraa tai tykkää
facebook image
instagram link

 040 152 9002

posti@turnipsi.fi

y 2816802-4

© 2018 Turnipsi & Tuhatkauno. Kaikki oikeudet pidätetään.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now