Mars pihalle ja omenapuita saksimaan!

26/03/2017

Puut uinuvat vielä, mutta paukkupakkaset ovat jo ohi. Se tarkoittaa sitä, että on sopiva aika leikata pihan omenapuut ja marjapensaat.

 

Kirsikat, luumut, kriikunat ja muut Prunus-suvun puut kannattaa jättää rauhaan, sillä niillä on keväisin niin voimakas nestevirtaus, ettei leikkuupintojen haavat parane. Niiden leikkuuaika koittaa juhannuksen jälkeen.

 

Nyrkkisääntönä on, ettei kerralla leikkaa kolmannesta enempää oksistosta. Kasvin juuristo on nimittäin tottunut  tietyn kokoiseen kasvustoon ja mitä enemmän siitä leikkaa pois, sitä enemmän juuristo pistää parastaan päästäkseen takaisin tottumaansa kokoon. Kun kasvi keskittyy vihreään kasvuun, jää sato pienemmäksi. Tämän lisäksi muutokset tuottavat kasveillekin stressiä ja siinä, niin kuin kaikki tietänevät, on sietokyvyllä rajansa. Tätä tuli testattua muutama vuosi sitten, kun tuskastuin pihan vuosinkausia leikkaamattomien viiniherukoiden rehottamiseen ja riippumiseen ja leikkasin yhden lähes matalaksi. Testiyksilöksi joutunut raukkaparka säilyi niukin naukin hengissä ja jaksoi kasvattaa vain muutaman uuden verson kesän aikana. Edelleen puska juroo, on todella pieni, eikä kuki. En laittaisi pennosiani likoon sen selviämisen puolesta, jos pitäisi lyödä vetoa... Niinpä tuli todennettua kiireisen puutarhurin toimien seuraukset. Siispä jos kohdallesi osuu leikkaamattomia pensaita tai puita, malta mielesi ja hoida kasvuston leikkaus sopivaksi jaksoissa kolmena peräkkäisenä vuotena.

 

Leikkuulla haetaan aina kasvin mahdollisimman hyvää ja tasapainoista kasvukuntoa ja terveyttä, sekä hyötykasveilla tietenkin hyvää sadontuottoa meidän keittiöpuutarhureiden iloksi. Leikatessa kannattaa kiertää kasvia ympäri ja tarkastella, että oksia on tasaisesti joka puolella (erityisesti puiden kohdalla). Jos puu jää toispuoleiseksi, sillä on myöhemmin suurempi todennäköisyys kellistyä vinoon kuin Pisan torni. Ja silloin se on alttiimpi kaatumaan kunnon puhurin puhaltaessa.

 

Hedelmäpuiden kasvusto tulisi jättää ilmavaksi ja väljäksi paristakin syystä. Auringon valo kehittää hedelmiin makeutta ja makua, kun taas varjossa kasvaneet hedelmät ovat happamia (sopivat toki talouskäyttöön!). Toinen syy liittyy kasvinterveyteen. Ilmava kasvustu tuulettuu, eikä siellä pesi yhtä helposti kasvitaudit ja tuholaiset.

Ja sitten leikkaamaan!

 

Pyri aina leikkaamaan oksankaulan kohdalta

Se on kohta, jossa oksa kiinnittyy runkoon tai suurempaan oksaan. Oksankaulassa on kurttuja, ikään kuin sukat olisi makkaralla (kuva alla vasemmalla). Siellä sijaitsee jälkikasvusolukkoa, josta kasvi kasvattaa arpikudosta eli kallusta peittääkseen leikkuuhaavan. Tästä arpeutumisesta käytetään myös termiä kylestyä. Kasvi siis hoitaa itse haavansa, kun leikkaa oikeasta kohdasta. Haavan hoitoaineet kannattaa jättää kaupan hyllyyn, niistä kun suurin hyöty on valmistajalle ja myyjälle. Jos leikkuukohtiin jää tapit, ne eivät pääse arpeutumaan umpeen ja leikkuupinta jää sisäänkäynniksi kasvitaudeille kuten lahottajasienille (kuva alla oikealla).

 

Poista kuolleet ja huonokuntoiset oksat

Ne ovat hyvä paikka kasvitaudeille pesiä ja levittäyttyä muualle kasvustoon. Lisäksi ne varjostavat ja tekevät kasvustosta tiheämmän. Siispä kaikki pois!

 

Poista kasvustoon sisään päin kasvavat oksat

Ne varjostavat alla olevaa kasvustoa ja tekevät kasvustosta turhan tiheän. Nips naps pois!

 

Poista toisiaan hankaavat oksat

Toisiaan vasten hankautuvat oksat vioittavat kuorta ja taas kasvusto jää turhan tiheäksi. Tällöin kasvitaudeilla on paremmat mahdollisuudet iskeä ja sitähän puutarhuri ei halua!

 

Poista suoraan pystyyn kasvavat oksat

Ne varjostavat alla olevaa kasvustoa ja ainakin minä syön ennemmin makeita auringossa kasvaneita omppuja. Ja sitäpaitsi niihin kasvavat hedelmät on korkealla ja tosi hankala poimia.

 

Pyri pitämään latvus suhteellisen matalana

Omppupuita on todella eri kokoisia. Jotkut pysyvät luonnostaan pienempinä. Erityisesti suurikokoisten puiden kanssa latvuksen matalana pitäminen helpottaa sadonkorjuuta huomattavasti. Eikä kaikki omenat joudu kolhuisina hilloksi, koska ne on tiputettu ravistamalla puusta!

 

Vielä pari vinkkiä omenapuun hoitoon kesällä:

 

Leikkuun jälkeen omenapuu pyrkii palauttamaan itsensä aiempaan kokoon ja se kasvattaa pystyyn kasvavia vesiversoja yläoksiin. Ne ovat helpoin poistaa kesällä käsin nyppäämällä, kun ne eivät ole vielä puutuneet. Tai sitten viimeistään seuraavan kevätleikkuun yhteydessä oksasaksilla.

 

 

Oksia on hyvä taivuttaa vaakatasoon, jolloin ne kestävät sadon painon paremmin, eivätkä ole niin alttiita repeytymään irti. Taivutus tulee tehdä nuorelle oksalle, kun se on vielä taipuisa. Aivan hennot oksat voi taivuttaa laittamalla pyykkipojan oksan yläpuolelle, niin että oksa taipuu vaakatasoon. Vähän isommille oksille voi käyttää painoa, joka taivuttaa oksaa. Kiinnitysmateriaali kannattaa valita niin, ettei se vaurioita kuorta. Paino voi olla vaikka kivi tai remontin jämäbetonista tehty valu, kuten kuvassa.

 

 

 

Ammattihedelmätarhoilla tehdään kesällä raakileharvennus. Kotipuutarhassakin näin saadan puu tuottamaan satoa tasaisemmin joka vuosi. Se myös parantaa hedelmien laatua, koska kasvaessaan harvemmin hedelmät saavat paremmin valoa eivätkä hankaa toisiaan vasten. Harvennus on helppo tehdä, kun raakileet ovat 3-4 sentin kokoisia. Silloin yksinkertaisesti poistetaan raakileita niin, että raakileitten väliin jää kymmenisen senttiä tilaa.

Eikä tule vuosia, kun omenoita on vaikka lampaille syöttäisi ja seuraava vuonna ei lainkaan puun vielä kerätessä voimia edellisvuoden ponnistelujen jäljiltä. Siis kunhan säät suosivat kukinnan aikaan...

 

Nautinnolllisia leikkuuhetkiä kevätauringossa!

 

ps. leikkuuohjeet muuten toimii muidenkin puiden hoitoleikkuuseen lukuunottamatta latvuksen matalana pitämistä...

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

viimeksi kirjoitettua
Please reload

arkisto
Please reload

tunnisteet
seuraa tai tykkää
facebook image
instagram link

 040 152 9002

posti@turnipsi.fi

y 2816802-4

© 2018 Turnipsi & Tuhatkauno. Kaikki oikeudet pidätetään.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now