Puutarhan syystyöt luonnonmukaisesti

28/09/2017

kirjoittaja

Puissa näkyy jo reilusti keltaisia lehtiä ja onpa niitä maahankin jo putoilut. Nopeimmat meistä on jo puutarhan syystöiden kimpussa. Tässä muutama vinkki, miten tehdä syystyöt kasvit, öttiäiset ja ympäristö huomioiden.

 

 

Maa ei tykkää ollaa paljas. Paljaasta maasta ravinteet sekä maa-aines lähtee syksyn, talven ja kevään vesien mukana livohkaan. Älä siis raivaa kasvimaata, perennapenkkiä tai muita alueita syksyllä. Jättämällä tämä vuoden kasvien jäänteet juurineen maahan, ravinteet pysyy parhaiten paikoillaan. Jos näky sattuu silmiin liikaa, voi korkeimmat törröttäjät nipsiä katki ja haravoida lehtiä päälle. Tai jos pihalla on alueita mulloksella, niiden päälle voi haravoida lehtiä talveksi.

 

Kuihtuneet kasvinjätteet suojaavat monivuotisten kasvien juurakkoa. Jätä siis niiden raivaus kevääseen, mielellään myöhäiseen kevääseen. Erityisesti keväällä lumien jo sulettua ja uuden kasvun kurkistaessa maasta kuihtuneet kasvin osat suojaavat uutta kasvua myöhäisiltä pakkasilta. Ja niitä tuntuu aina tulevan. Eikä suojasta haittaa ole syyspakkasten aikanakaan...

 

Arkojen kasvien juurakot voi peittää paksulla kerroksella kuivia lehtiä tai lehtisilppua kaupallisen talvisuojan sijaan. Hienohelman luksustalvisuojan siitä saa lisäämällä päälle tervapaperin (vahva voimapaperikin käy), joka hengittää, muttei päästä vettä läpi ja päälle painot. Vaikka on tämän puutarhurin pihan ruusupenkki selvinnyt pelkällä parinkymmenen sentin lehtikerroksella ilman märkyyssuojaa, kun penkistä pääsee suuremmat vesimassat valumaan pois.

 

Suurin osa kasveista ei perusta talvimärkyydestä. Lilluva vesi tuppaa tukehduttamaan juurakon. Nyt voi tarkistaa, ettei kasvien ympärillä ole painanteita, joihin vesi jää seisomaan. Ja kun talven aikana suunnittelet uusia istutuksia, tämä seikka kannattaa huomioida. Kohopenkki on pop, erityisesti savimaassa!

 

Kompostoi lehdet omalla pihallasi. Siitä saat mahtavaa maanparannusainesta tai katetta vaikka perennapenkkiin. Myös kukkaroosi jää enemmän täytettä ja ympäristö kiittää, kun lehtiä ei kuljeteta jäteasemalle etkä tarvitse ostomultaa... ainakaan niin paljon. 

 

Jätä jonkin verran lehtiä haravoimatta. Puutarhurin tärkeät apulaiset kastemadot ovat tarjotusta ateriasta iloisia ja maa taasen kastematojen kakasta.

 

Muista suojata hedelmäpuiden rungot talven nakertajilta. Myös pensasmustikat ja tyrnit kaipaavat suojan. Harvempi verkko suojaa jänöjusseilta ja runkosuoja myyriltä. Talvella lumen tamppaaminen rungon ympäriltä vähentää myyrien aiheuttamia vahinkoja, ne kun viihtyvät lumikäytävillä suojassa pedoilta.  Jotkut puutarhurit tekevät myös suojan tuomen oksista, joita pupuset karttaa ja onpa koirankarvoja ja ihmishiuksiakin käytetty karkoitteena.

 

Puutarhan syyslannoitus ei millään muotoa ole välttämätön... Paitsi jos kysyy lannoitteiden  valmistajilta, jotka siitä korjaa "sadon". Tässä vaiheessa syyslannoitus, jos sitä harrastaa, alkaa kyllä jo olla myöhässä (niin kuin ehkä tämä vinkkikin ).

 

Jätä pihalle kuihtuneita kukkavarsia talven törröttäjiksi. Linnut popsivat niistä siemenet talven aikana.

 

Vielä ehdit siivota pihan linnunpöntöt ja laittaa niitä lisää, jos sopivia paikkoja löytyy. Linnut on tyytyväisiä talviasunnoista. On myös sopiva aika nikkaroida tai hankkia lintulauta talviruokintaa varten. Lintuja on hauska tarkkailla ja kun ne saa kotiutumaan pihalle, ne hoitaa kasvukaudella tehokkaasti hyönteistorjuntaa sekä tarjoaa fosforipitoista lannoiteta. Kun aloitat ruokinnan, muista jatkaa sitä koko talven yli siihen saakka, kun maa on taas sula ja linnuille on hyönteisravintoa tarjolla.

 

Jos toimit oikein nopsasti, saatat ehtiä vielä rakentamaan siilille talviasunnon. Ohjeita pesän rakentamiseen löydät täältä: https://www.siilikiikarissa.fi/talvipesan-rakentaminen

 

Jaa myös omat vinkkisi luonnonmukaisiin syystöihin kommenteissa!

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

viimeksi kirjoitettua
Please reload

arkisto
Please reload

tunnisteet
seuraa tai tykkää
facebook image
instagram link

 040 152 9002

posti@turnipsi.fi

y 2816802-4

© 2018 Turnipsi & Tuhatkauno. Kaikki oikeudet pidätetään.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now